Рак молочної залози (РМЗ) в останні роки викликає особливий інтерес, що пов'язане, в основному, зі значним зростанням захворюваності та смертності від цієї патології у всьому світі. Щорічно у світі реєструється більше 1 млн. випадків РМЗ, в Україні – понад 16 тис. випадків, в області близько 400 випадків. Смертність від цього захворювання за останні 10 років зросла більше, ніж у 2,5 рази та посідає перше місце за інтенсивністю у жінок.
Близько 30% випадків РМЗ в Україні діагностується в занедбаних стадіях, що призводить до зростання витрат на лікування у 25-30 разів порівняно з тим, коли пухлина виявляється на ранній стадії. Саме тому великої актуальності набуває впровадження профілактики та ранньої діагностики, що покращує 5-річну виживаність хворих на РМЗ та зменшує витрати на лікування. Для цього необхідно виконання скринінгових програм для максимального виявлення ранніх форм раку молочної залози, а також формування груп ризику в залежності від комплексу факторів, які з великою вірогідністю призводять до розвитку неоплазії.
Фактори ризику можна розподілити на декілька груп:
- підвищуючи ризик
- потенційні
- знижаючи ризик.
Фактори, які підвищують ризик розвитку раку молочної залози:
- стать (співвідношення захворівши на рак молочної залози чоловіків та жінок 1:135)
- вік (рак молочної залози – хвороба менопаузального та постменопаузального періодів)
- стан репродуктивної системи (аборти, перші пологи після 28-30років, безпліддя, природне вигодовування дитини тривалістю менше 5 місяців, пухлини матки та додатків, порушення менструальної функції, маткові кровотечі)
- гормональні фактори (замісна естрогенотерапія в період менопаузи у жінок, ожиріння, цукровий діабет)
- мастопатія (фіброзно-кістозна хвороба молочних залоз) та травми молочних залоз
- генетичний фактор (рак молочних залоз у найближчих родичів по материнській лінії)
- іонізуюча радіація
- вживання алкоголю і паління.
Фактори, які потенціюють ризик розвитку раку молочної залози:
- дієта (їжа збагачена жирами).
Фактори, які знижують ризик розвитку раку молочної залози:
- ранні перші пологи
- лактація (природне вигодовування дитини більше 5 місяців).
Таким чином, розглянувши більшу кількість факторів ризику, з деякою долею оптимізму можна припустити, що зменшуючи або повністю блокуючи той чи інший фактор або усі разом, ми зможемо значно просунутися в попередженні такого грізного захворювання, як рак молочної залози.
|