Меню
 
Головна arrow Публікації
Фактори ризику раку молочної залози: чи можливо попередити захворювання

Рак молочної залози (РМЗ) в останні роки викликає особливий інтерес, що пов'язане, в основному, зі значним зростанням захворюваності та смертності від цієї патології у всьому світі. Щорічно у світі реєструється більше 1 млн. випадків РМЗ, в Україні – понад 16 тис. випадків, в області близько 400 випадків. Смертність від цього захворювання за останні 10 років зросла більше, ніж у 2,5 рази та посідає перше місце за інтенсивністю у жінок.

Близько 30% випадків РМЗ в Україні діагностується в занедбаних стадіях, що призводить до зростання витрат на лікування у 25-30 разів порівняно з тим, коли пухлина виявляється на ранній стадії. Саме тому великої актуальності набуває впровадження профілактики та ранньої діагностики, що покращує 5-річну виживаність хворих на РМЗ та зменшує витрати на лікування. Для цього необхідно виконання скринінгових програм для максимального виявлення ранніх форм раку молочної залози, а також формування груп ризику в залежності від комплексу факторів, які з великою вірогідністю призводять до розвитку неоплазії.

Фактори ризику можна розподілити на декілька груп:

- підвищуючи ризик

- потенційні

- знижаючи ризик.

Фактори, які підвищують ризик розвитку раку молочної залози:

- стать (співвідношення захворівши на рак молочної залози чоловіків та жінок 1:135)

- вік (рак молочної залози – хвороба менопаузального та постменопаузального періодів)

- стан репродуктивної системи (аборти, перші пологи після 28-30років, безпліддя, природне вигодовування дитини тривалістю менше 5 місяців, пухлини матки та додатків, порушення менструальної функції, маткові кровотечі)

- гормональні фактори (замісна естрогенотерапія в період менопаузи у жінок, ожиріння, цукровий діабет)

- мастопатія (фіброзно-кістозна хвороба молочних залоз) та травми молочних залоз

- генетичний фактор (рак молочних залоз у найближчих родичів по материнській лінії)

- іонізуюча радіація

- вживання алкоголю і паління.

Фактори, які потенціюють ризик розвитку раку молочної залози:

- дієта (їжа збагачена жирами).

Фактори, які знижують ризик розвитку раку молочної залози:

- ранні перші пологи

- лактація (природне вигодовування дитини більше 5 місяців).

Таким чином, розглянувши більшу кількість факторів ризику, з деякою долею оптимізму можна припустити, що зменшуючи або повністю блокуючи той чи інший фактор або усі разом, ми зможемо значно просунутися в попередженні такого грізного захворювання, як рак молочної залози.

Лікар хірург-онколог
мамологічного відділення
облонкодиспансеру
Лушніков Юрій Євгенович
тел. 5-90-49
Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc  E-MAIL Розробка сайтів