Меню
 
Головна arrow Публікації
Дієтичне харчування при профілактиці онкопатології

За підрахунками спеціалістів Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 75% смертей від наймасовіших захворювань так чи інакше пов’язані з неправильним харчуванням. З цієї причини виникає приблизно третина онкологічних хвороб – такого висновку дійшли вчені Міжнародного центру досліджень. Взаємозв’язок харчування і раку в останні два десятиліття став загальновизнаним в онкології. Запобігти лиху допоможе дотримання таких рекомендацій з індивідуальної дієтичної профілактики раку:

– утримуйтесь від зайвого висококалорійного харчування (переїдання) і скоротіть вживання жирів до 20-25% від загальної калорійності раціону. Таке зменшення жирів сприяє зниженню захворювання на рак товстої кишки, молочної залози, тіла матки, підшлункової залози та інших органів. При звичайному фізичному навантаженні людини загальна калорійність щоденного раціону не повинна перевищувати 2200 Ккал. Чоловікам рекомендовано обмежитись 75г, а жінкам – 50г жирів на добу;

– значно обмежте у щоденному раціоні споживання смаженої білкової страви (м’яса, птиці, риби), копчених, консервованих, солоних і маринованих продуктів (м’ясо, ковбаса, шинка, бекон та ін), а також риби;

– виключіть багаторазове і довге використання перегрітих жирів (особливо на сковороді), обсмажування і обвуглювання м’яса, птиці і риби на відкритому вогні і під час копчення. Це дозволить значно знизити кількість гетероциклічних канцерогенів, які утворюються в процесі термічної обробки страви.

– виключіть усі продукти, уражені плісенню (хліб, крупи та ін.), – в них утворюються високотоксичні афлатоксини;

– значно обмежте вживання алкогольних напоїв (вживати не більше 20 г чистого спирту, а це – 150-200гр червоного сухого натурального вина або чарка горілки, або одна невелика пляшка світлого пива).

–набагато корисніше вживати тушковані і варені страви, ніж смажені;

–намагайтеся завжди прибирати в холодильник приготовлені охолоджені страви (у залишеному на ніч супі, м’ясі, вареній картоплі ті інших продуктах, приготовлених шляхом термічної обробки, накопичуються ті ж нітрозаміни;

– не вживайте надмірно гарячі напої та їжу – вони викликають опіки слизової оболонки ротової порожнин і стравоходу;

– намагайтеся не вживати тривало і багаторазово кип’ячену воду – у ній зростає кількість високотоксичних діоксинів;

– вживайте в їжу екологічно чисті натуральні продукти, бажано вашої місцевості;

– харчовий раціон повинен бути максимально різноманітним: вживайте свіжі овочі і фрукти не менше 4-5разів на день (60% харчового раціону), зернові (хліб, крупи, випічку з борошна грубого помелу), горіхи, різноманітні морепродукти і харчову зелень – вони містять багато натуральних антиканцерогенних речовин;

– частіше використовуйте у харчуванні свіжу морську рибу – поліненасичені жирні кислоти, які містяться в ній, перешкоджають виникненню і розвитку багатьох злоякісних пухлин;

– використовуйте для приготування їжі нерафіновані рослинні олії холодного віджиму, особливо оливкову, льняну та ін.;

– по-можливості збільшіть вживання харчових волокон до 30-40 г на день за рахунок цільного зерна, пшеничних висівок, яблук та ін.;

– намагайтеся вживати у їжу нежирне знекровлене м’ясо. У залишках крові містяться токсини і трупні отрути;

– використовуйте для пиття і приготування їжі тільки очищену за допомогою побутового фільтра водопровідну воду, а також талу та екологічно чисту воду в пляшках. Гігієна води для здоров’я така ж важлива, як і гігієна харчування;

– обмежуйте вживання штучних газованих консервованих напоїв – лимонадів, пепсі-коли, кока-коли, фанти та ін. Вони дуже негативно діють на слизові оболонки стравоходу і шлунка;

– ніколи не приймайте їжу під час фізичного та розумового нездужання, сильної стомленості, болів та лихоманки – їжа не піде на користь;

– їжте тільки коли відчуваєте голод – потроху;

– неухильно дотримуйтесь особистої гігієни (чистота тіла, щоденне випорожнення, регулярне очищення організму);

– намагайтеся щотижнево проводити розвантажувальні дні, особливо це важливо для осіб середнього, старшого і похилого віку (одноденне голодування з очищенням кишечнику), частіше дотримуйтеся постів;

– активно рухайтеся. Регулярні фізичні вправи, біг і ходьба відіграють суттєву роль в усуненні стану метаболічної імунодепресії, профілактики раку кишечнику і підвищують загальну опірність організму.

Звісно, через деякі суб’єктивні та об’єктивні причини цих рекомендацій дотримуватися важко, але все ж цього треба максимально прагнути. Незаперечним залишається той факт, що кращі ліки від раку – це профілактика. Ще великий Гіппократ казав, що "твоя їжа повинна бути твоїми ліками, а твої ліки – твоєю їжею". Цей вислів особливо актуальний у наш час, час засилля пігулок, таблеток, і ліків, які лікують один орган, а шкодять іншому. Важливо зрозуміти, а головне, діяти, тобто піклуватись самим про своє здоров’я. Але. Будь-яке лікування, а особливо, серйозних захворювань, обходиться значно дорожче, ніж профілактика. Працюйте над собою!

Наталія Олександрівна Василенко,
лікар з променевої терапії відділення
променевої терапії облонкодиспансеру
Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc  E-MAIL Розробка сайтів