В теперішній час рак – одна з ведучих причин смерті у світі і він найближчим часом стане основною причиною летальності. За даними світової статистики, рак шлунка займає друге місце в рейтингу ракових захворювань. Щороку в світі на цей вид раку хворіє близько 750 тис. чоловік і понад 650 тис. помирає від цього захворювання.
Пухлина на ранніх стадіях росте без будь-яких симптомів. Тому регулярне обстеження, особливо в групах підвищеного ризику, дозволяє діагностувати його на ранніх стадіях і своєчасно вилікуватись.
Розрізняють первинну і вторинну профілактику раку. Первинна – це виявлення і усунення факторів ризику розвитку раку.
Для раку шлунка основними факторами виникнення є генетичні фактори, фактори зовнішнього середовища (надлишок нітратів, які містять консерванти, кухонної солі, жирів; концентрований алкоголь, нестача в раціоні фруктів та овочів, вітамінів С, Е., паління, інфекція Helicobacter pylori, а також передракові захворювання шлунка: хронічний гастрит, поліпи шлунка, хронічна виразка шлунка, резецирований шлунок з приводу доброякісних захворювань.
Хронічний гастрит передує виникненню раку шлунка в 73-85% випадків. Аденоматозний поліп (аденома) шлунка – в 30-40%. Хронічна виразка шлунка в 65-80% частота виникнення раку в куксі шлунка у хворих, оперованих з приводу доброякісних захворювань, через 15-20 років після резекції зростає в порівнянні із загальною популяцією в 3-4 рази.
Вторинна профілактика (скринінг) – це раннє виявлення захворювання в її безсимптомній фазі з метою зниження захворюваності і смертності.
Заходами первинної профілактики раку шлунка є:
- своєчасне виявлення з використанням сучасної ендоскопічної апаратури і лікування у спеціаліста – гастроентеролога усіх передракових захворювань шлунка;
- введення в раціон харчування антиоксидантів (вітаміну Е, овочів, фруктів, продуктів, які містять клітковину), усунення дії факторів зовнішнього середовища, зменшення споживання жирів (тваринних жирів в раціоні харчування повинно бути не більш 20% колоражу), кухонної солі. Відмова від паління, алкогольних напоїв .
- ерадикація (знищення) Helicobacter pylori, прийом аскорбінової кислоти, препаратів селену і цинку, вживання часнику і цибулі.
Враховуючи неможливість проведення тотальної первинної профілактики раку шлунка, необхідно починати її поетапно:
- у всього населення старше 50 років при відсутності симптомів обов’язково проводити діагностику наявності Helicobacter pylori;
- при наявності диспепсії (будь-яких скарг, пов’язаних з органами травлення) показане ендоскопічне обстеження (фіброгастроскопія);
- при наявності в родині хворих на рак шлунка, стравоходу необхідно проводити ендоскопічне обстеження (діагностика Helicobacter pylori, морфологічна характеристика слизової шлунка) 1 раз в 2 роки.
Заходами вторинної профілактики раку шлунка є:
- обов’язкове проведення контрольних езофагогастродуоденоскопій з взяттям матеріалу на гістологічне дослідження, при необхідності- після проведених курсів лікування з приводу передракових захворювань шлунка з оцінкою ефективності;
- езофагогастродуоденоскопія після 50 років;
- встановлення морфологічного діагнозу хворим з групи ризику (родичі першої лінії хворих на рак, оперовані з приводу раку шлунка;
- ерадикація (знищення) Helicobacter pylori в групах ризику з наступною перевіркою ефективності ерадикації.
В Японії скринінгова програма обстеження населення дозволила діагностувати рак шлунка на ранніх стадіях більш, ніж у 50% випадків, коли операцію можна провести через ендоскоп і можна гарантувати повне одужання від раку шлунка.
Тобто рішення цієї складної проблеми в основному залежить від Вас, найбільш ефективний спосіб боротьби з раком є профілактика і рання діагностика.
|