Меню
 
Головна arrow Публікації
ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГИБАМИ

Гриби – справжній дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.

Основними причинами отруєнь є використання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

У розпал грибного сезону попереджаємо населення про небезпеку отруєння грибами та нагадуємо, з метою запобігання можливості отруєння грибами необхідно дотримуватись наступних порад:

• Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.

• Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах.

• Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях.

• Грибів, які ви не знаєте або тих, що викликають найменший сумнів, не

варто брати взагалі.

• Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.

• Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.

• Обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці. Гриби потрібно варити добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим. Категорично забороняється зберігати в морозильнику свіжі гриби довше 2-3 днів. Навіть у їстівних грибах згодом починають виділятися отруйні речовини, які не зникнуть при варінні і смаженні.

• Оскільки отруєння можуть виникати не тільки при вживанні отруйних грибів, необхідно пам'ятати, що при порушенні технології заготівлі, і їстівні гриби можуть становити небезпеку для здоров'я.

• Не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

• Суворо дотримуйтеся правил консервування грибі. При недотриманні всіх правил технології консервування, гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

Також радимо уважно ознайомитися з ознаками отруєння грибами та методами надання первинної допомоги при отруєні.

Ознаки отруєння грибами:

Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.

Перша допомога при отруєнні грибами:

• Викличте "Швидку медичну допомогу".

• Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води, надавіть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту. Коли промивні води стануть чистими, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок).

• Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.

• З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Прес-служба Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації
Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc  E-MAIL Розробка сайтів