Меню
 
Головна arrow Новини
Як запобігти захворюванням травної системи влітку?

Зазвичай влітку лікарі констатують збільшення звернень громадян за медичною допомогою з приводу загострення хронічних захворювань травної системи, зокрема, колітів, гастродуоденітів, виразкової хвороби шлунку і 12-ти палої кишки тощо. Також підвищуються темпи поширення різних шлунково-кишкових інфекцій.

На жаль, нинішнє літо – не виняток та через ці захворювання на лікарняних ліжках опинилися жителі області. «У цьому немає нічого дивного, адже більшість захворювань шлунково-кишкового тракту пов’язані із недотриманням температурного режиму під час зберігання продуктів харчування, – стверджує завідувач гастроентерологічного відділення КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» Олег Ревко. – Ми продовжуємо готувати їжу так, як і взимку, використовуючи сметану, майонез, інші добавки, які теплої пори року можуть зашкодити організму. Звісно, Але влітку необхідно внести зміни у режим харчування та не варто перевантажувати свій шлунок м’ясними, молочними та хлібобулочними виробами, а також алкогольними і сильногазованими напоями, адже вони стимулюють травну систему працювати в «екстремальному» режимі, тим самим спричиняючи ті чи інші захворювання та загострення вже існуючих недугів.

Крім того, люди намагаються з’їсти якомога більше ягід, фруктів та овочів, пояснюючи це тим, що начебто організм отримує велику кількість вітамінів та мікроелементів. Звісно, у цьому є певний сенс, але де гарантія, що ці продукти, придбані на ринках, безпечні? Чи перевірить їх на вміст радіонуклідів, нітратів та нітритів? Тому тут порада може бути тільки одна – купуючи сезонні ягоди та фрукти на офіційних ринках, вимагайте у продавця документ що підтверджує їхнє походження. Причому не варто купувати велику кількість дарів природи, лише стільки, щоб їх можна було з’їсти за один раз. Краще всього купувати такі продукти у великих маркетах, куди здійснюються системні поставки і там є працівники, які відповідають за якість поставленого товару».

Отже,основна проблема розвитку та загострення кишково-шлункових недуг криється здебільшого у продуктах харчування. Схема тут проста – у людському шлунку знаходиться мікроорганізм під назвою «хелікобактер пілорі», який під дією хімічних речовин, якими обробляються овочі, фрукти, м’ясні та інші продукти, стає агресивним і може викликати не тільки гастродуоденіт, а і виразку шлунка і навіть онкологічне захворювання. Тому тим, хто вже давно страждає на такі хвороби, варто виважено поставитися як до організації свого режиму харчування, так і до вибору медикаментозної терапії.

«Якщо вам встановлений той чи інший діагноз з приводу хвороби шлунково-кишкового тракту, необхідно після консультації з лікарем обрати медикаменти. Наголошую – людина повинна лікуватися якісними ліками! Для цього з’ясуйте, в якій країні вироблений препарат, яким ви будете лікуватися, – зауважує Олег Ревко. – Якщо це країна Південно-Східної Азії, Пакистан чи Бангладеш – в такому препараті відсоток діючої речовини буде мінімальним. Тому перевагу слід віддавати лікам, виробленим в європейських країнах чи у США, вони, звісно, дорожчі, втім ефективніші. На жаль, в Україні продаються різні препарати із сумнівним походженням. І про якість нашого фармацевтичного ринку можна буде говорити лише тоді, коли у нас буде працювати хоча б одна незалежна лабораторія, що перевірятиме вміст кількості діючої речовини в одиниці лікарського препарату».

Відтак, неконтрольований прийом специфічних медикаментів також може спричинити негаразди зі здоров’ям системи травлення. Тому лише уникаючи всіх факторів ризику (хімічних, біологічних, поведінкових) можна не боятися, що літо для когось із нас буде зіпсованим.

Прес-служба Управління охорони здоров’я облдержадміністрації
Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc  E-MAIL Розробка сайтів