Меню
 
Головна arrow Новини
Як харчуються онкохворі в умовах бюджетного фінансування – це стало темою журналістської перевірки, яка відбулася в медичному закладі 11 квітня.

Місцеві «ревізори» відвідали харчоблок онкодиспансеру, пройшлися сховищами, завітали в їдальні стаціонарів, поспілкувалися з пацієнтами та кухарями, скуштували страви, що заявлені в меню, та обговорили ряд болючих питань щодо покращення забезпечення якісним та кількісним харчуванням онкохворих.

Як акцентував увагу головний лікар онкологічного диспансеру Валерій Зуб, на сьогодні в умовах недостатнього бюджетного фінансування медичної сфери вкрай важко відповідати нормативам харчування. Пацієнти харчуються лише на 12,50 грн., тоді як згідно нормативів для онкохворих, ця сума складає 20 грн. Цього року в обласному бюджеті передбачено майже 1,5 млн. грн.. на харчування, що лише на 200 тис. грн. перевищує торішній показник. « Відповідно, за таких цифр і цін забезпечити повноцінне харчування важко. Тому ми поставили собі завдання максимально зробити страви різноманітними, що вкрай важливо для онкологічного хворого», – коментує очільник закладу.

Болючим стало й питання закупівель продуктів. До впровадження тендерних процедур через Prozorro харчування було більш повноцінним: два рази на тиждень хворі отримували м’ясо та рибу, один раз на тиждень – курячі стегенця. Наразі хворі отримують м’ясо лише раз на тиждень, по два рази – рибу та курячі стегенця.

Прикро, втім додають клопоту й несумлінні постачальники, якість запропонованих продуктів котрих бажає бути значно кращою. «У нас були такі випадки, коли із заявлених зразків продукту ЖОДЕН під час наших лабораторних досліджень не відповів навіть мінімальним вимогам стандарту. Ми суворо завертаємо цю продукцію», ? говорить Валерій Зуб.

Вижити онкодиспансеру допомагає спонсорська допомога: 5 тонн картоплі, яку привіз один із бізнесменів області, буряк , морква – поставки від Червоного Хреста, Ічнянський завод сухого молока забезпечив молочним концентратом.

Серед онкохворих постійно здійснюється анонімний моніторинг щодо якості страв. Вже найближчим часом в онкодиспансері буде введено систему індивідуального харчування – пацієнт з існуючого меню буде обирати собі страви до вподоби. На думку адміністрації, такий крок є наближенням до побажань пацієнта, система харчування стає максимально прозорою та значно знижується відсоток харчових відходів.

В онкодиспансері постійно здійснюється нагляд за до облаштуванням та утриманням харчоблоку. Як зазначив головний лікар Валерій Зуб, харчоблок потребує потужної реконструкції, втім це питання вже опрацьоване: нещодавно виготовлена проектно - кошторисна документація. Після реконструкцій реанімаційного, радіаційного та поліклінічного відділень стартують ремонтні роботи в харчоблоці. За попередніми розрахунками, вартість робіт та придбання сучасного устаткування складе близько 2 млн. грн.





Прес-служба Управління охорони здоров’я облдержадміністрації
Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc  E-MAIL Розробка сайтів