За словами завідувачки інфекційного відділення КЛПЗ «Чернігівська міська лікарня №2», головного позаштатного інфекціоніста Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Світлани Ворони, всі випадки отруєння ботулотоксином пов’язані із вживанням в’яленого ляща, приготування якого відбувалося без дотримання санітарно-технологічних норм.
«Станом на 24 жовтня у реанімаційному відділенні лікарні перебуває двоє пацієнтів і один пацієнт – в інфекційному відділенні, якого можна вважати таким, що одужує. Ще 6 жовтня до реанімації нашої лікарні поступив 42-річний житель м. Славутич, що вживав в’яленого ляща, приготовленого власноруч. Після застосування низки реанімаційно-терапевтичних заходів, його переведено до інфекційного відділення у стані покращення. 19 жовтня у хірургічне відділення з підозрою на панкреатит та кишкову непрохідність поступив 32-річний чоловік. Після огляду спеціалістами йому встановлено діагноз отруєння ботулотоксином, адже з’ясувалося, що пацієнт також вживав в’яленого ляща, причому з ікрою, якого він придбав в одному із супермаркетів мережі «Союз» в обласному центрі. На жаль, саме стан цього пацієнта нині доволі важкий, він перебуває на апараті штучної вентиляції легень і прогнозувати перебіг його захворювання нині не можливо.
Вже 23 жовтня в реанімацію нашого закладу доставлено 38-річну жительку Городні, що вживала придбану у тамтешньому супермаркеті річкову рибу. Її стан більш-менш задовільний, середньої тяжкості, адже серед симптомів в наявності сухість у роті та погіршення зору», – розповіла Світлана Ворона.
Відтак, це четвертий з початку року випадок ботулізму на Чернігівщині і, на жаль, один з них завершився летально – від наслідків хвороби у серпні померла 51-річна жінка – жителька смт. Остер.
Світлана Ворона радить негайно викликати лікаря при перших проявах захворювання та наголошує, що поки в області спостерігається неблагополучна ситуація із захворюваністю на ботулізм, не варто купувати річкову рибу як у торгівельній мережі, так і на стихійних ринках. А при бажанні приготувати рибу самостійно, слід дотримуватися всіх санітарно-технологічних норм.
Прес-служба Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації
|