Меню
 
Головна arrow Новини
З початку року на Чернігівщині зафіксовано чотири випадки захворювання на ботулізм. Нині під наглядом лікарів перебуває троє людей, що вживали рибу як власного, такі промислового виробництва.

За словами завідувачки інфекційного відділення КЛПЗ «Чернігівська міська лікарня №2», головного позаштатного інфекціоніста Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Світлани Ворони, всі випадки отруєння ботулотоксином пов’язані із вживанням в’яленого ляща, приготування якого відбувалося без дотримання санітарно-технологічних норм.

«Станом на 24 жовтня у реанімаційному відділенні лікарні перебуває двоє пацієнтів і один пацієнт – в інфекційному відділенні, якого можна вважати таким, що одужує. Ще 6 жовтня до реанімації нашої лікарні поступив 42-річний житель м. Славутич, що вживав в’яленого ляща, приготовленого власноруч. Після застосування низки реанімаційно-терапевтичних заходів, його переведено до інфекційного відділення у стані покращення. 19 жовтня у хірургічне відділення з підозрою на панкреатит та кишкову непрохідність поступив 32-річний чоловік. Після огляду спеціалістами йому встановлено діагноз отруєння ботулотоксином, адже з’ясувалося, що пацієнт також вживав в’яленого ляща, причому з ікрою, якого він придбав в одному із супермаркетів мережі «Союз» в обласному центрі. На жаль, саме стан цього пацієнта нині доволі важкий, він перебуває на апараті штучної вентиляції легень і прогнозувати перебіг його захворювання нині не можливо.

Вже 23 жовтня в реанімацію нашого закладу доставлено 38-річну жительку Городні, що вживала придбану у тамтешньому супермаркеті річкову рибу. Її стан більш-менш задовільний, середньої тяжкості, адже серед симптомів в наявності сухість у роті та погіршення зору», – розповіла Світлана Ворона.

Відтак, це четвертий з початку року випадок ботулізму на Чернігівщині і, на жаль, один з них завершився летально – від наслідків хвороби у серпні померла 51-річна жінка – жителька смт. Остер.

Світлана Ворона радить негайно викликати лікаря при перших проявах захворювання та наголошує, що поки в області спостерігається неблагополучна ситуація із захворюваністю на ботулізм, не варто купувати річкову рибу як у торгівельній мережі, так і на стихійних ринках. А при бажанні приготувати рибу самостійно, слід дотримуватися всіх санітарно-технологічних норм.



Прес-служба Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації
Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc  E-MAIL Розробка сайтів