Меню
 
Головна arrow Новини
Харчові отруєння: як вберегти себе та свою родину?

Останнім часом в Україні загалом та на Чернігівщині зокрема почастішали випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та отруєнь, пов’язаних із вживанням продуктів харчування та забрудненої питної води. Особливе занепокоєння медиків викликає і ботулізм, адже з початку року в області виявлено 6 таких випадків, один з яких призвів до смерті людини. Більшість групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь виникають після проведення масових святкувань – весіль, ювілеїв, випускних вечорів тощо.

Загалом гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси та ін.), гельмінти (лямблії, амеби). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2—3 діб.

Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. При цьому, як не дивно, наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

Харчові отруєння – це захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання продуктів, що мають шкідливу дію внаслідок розвитку в них патогенних мікроорганізмів, а відтак – накопичення різних токсичних речовин.

Одним із найбільш поширених джерел харчових отруєнь можуть бути продукти, заражені мікробами, що виділяють дуже сильні токсини (отрути білкового походження). Це, в першу чергу, Clostridium botulinum – збудник ботулізму. Досить часті випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах, що термічно не оброблені або виготовлені із порушенням технологічного процесу (тістечка з кремом, молочні продукти, паштети, вінегрети).

Симптоми гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь можуть бути різноманітними – від звичайних диспепсичних явищ – до втрати свідомості як це часто-густо буває при ботулізмі.

На жаль, такі хвороби можуть призвести до порушення роботи багатьох органів і систем людського організму, спричинити незворотні явища та зробити людину інвалідом. Тому варто дотримуватися деяких простих правил, які допоможуть уникнути захворювання. Ось деякі із них:

- Не слід вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання, не вживати «самоквасу» із сирого молока;

- Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;

- Зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);

- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;

- Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При вживанні продуктів у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) слід унеможливити їхній контакт з ґрунтом та піском;

- Не готувати продукти із «запасом», приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не зберігайте їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;

- Не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

- При готуванні багатокомпонентних страв слід дотримуватись вимог щодо технології обробки кожного компоненту (паштети, м’ясні салати тощо);

- При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;

- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо);

- Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, а для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;

- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки миючими засобами після користування громадським транспортом та відвідування туалету;

- При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни - дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

Крім того, в жодному з випадків не можна використовувати в їжу річну непатрану рибу сумнівного приготування. Не готуйте її самі, не давайте дітям!

Отже, якщо у вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції або харчового отруєння, слід негайно звернутися за медичною допомогою, адже у такому випадку рахунок може йти на хвилини!

Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc