Меню
 
Головна arrow Новини
Що є причиною харчових отруєнь і як їх можна попередити в умовах війни?

Наразі населення нашої країни потерпає від надзвичайного стану – стану війни. Разом з тим поступово наближається і тепла пора року, а з нею зростає загроза поширення гострих кишкових інфекцій, які можуть призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті.

В Україні, як і в усьому світі, гострі кишкові інфекції займають особливе місце серед інфекційних хвороб за своєю розповсюдженістю та поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Зазвичай ГКІ спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою чи просто через брудні руки, іграшки, або інші предмети довкілля, з якими тісно контактує дитина. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих. Підвищена захворюваність в дитячому віці пояснюється тим, що у дітей, на відміну від дорослих, слина та шлунковий сік мають слабкі бактерицидні властивості. При попаданні збудника кишкових інфекцій в ротову порожнину, вони легко проникають в кишківник.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, купайтеся у чистих водоймах, обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони та дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі:

1. Підтримуйте чистоту (миття рук перед тим, як брати продукти чи готувати їжу; миття рук після відвідування туалету; дезінфекція всіх поверхонь та кухонного приладдя, які використовуються для приготування їжі; захист кухні і продуктів від комах, гризунів та інших тварин);

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової (відокремлення сирого м’яса та морепродуктів від інших харчових продуктів; використання окремих кухонних приладів, зокрема ножів та дошок для обробки сирих продуктів; зберігання продуктів у закритому посуді, для уникнення контакту між сирими та готовими продуктами);

3. Ретельно готуйте їжу (ретельне просмаження чи проварювання продуктів, особливо м’яса, яєць та морепродуктів; доведення страв до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С; сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим);

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі (не залишати приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години; зберігати приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу; не зберігати їжу надто довго, навіть у холодильнику; не розморожувати продукти за кімнатної температури);

5. Використовуйте безпечну воду та свіжі продукти (використання чистої або очищеної води; вживання свіжих та незіпсованих продуктів; ретельне миття овочів та фруктів, особливо тих, що вживаються сирими; відмова від вживання продуктів, у яких закінчився термін придатності).

Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc