На Чернігівщині через захворювання на ботулізм дитина у важкому стані потрапила до реанімаційного відділення.
За повідомленням ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ України» 11 січня до реанімаційного відділення Чернігівської обласної дитячої лікарні у важкому стані з діагнозом ботулізм потрапила 8-річна жителька Ніжинського району.
Під час з’ясування обставин встановлено, що дівчинка разом із членами своєї родини могла з’їсти заражену ботулотоксином рибу, а тепер за її життя борються медики – введено протиботулінічну сироватку, застосовується симптоматичне лікування.
Наразі спеціалістами Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України проводяться санітарно-епідеміологічне розслідування та лабораторні дослідження.
Нагадуємо, ботулізм – це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, що містять ботулотоксини, яка може призвести до тяжких наслідків і навіть смерті. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Люди хворіють в результаті отруєння токсинами, зазнають важкого ураження центральної і вегетативної нервової системи. Збудник поширений у природі – постійно перебуває в ґрунті, утворює надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори. Ботулотоксин – одна з найсильніших у природі отрут. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.
В’ялена, копчена чи сушена риба може нести небезпеку для життя, адже дуже часто стає «будинком» для розмноження токсинів:
- така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише за кип’ятіння впродовж 10-15 хвилин;
- може бути заражена в природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;
- соління відбулось уже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
- споживачу невідомо про неякісні умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на грунті, перевезення навалом, без тари.
Аби вберегтися від небезпеки, варто віддавати перевагу лише тим продуктам, у якості яких ви впевнені. З метою попередження ботулізму слід уникати споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м’ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- продуктів, умови зберігання та транспортування яких могли бути не дотримані належним чином;
- продуктів, у якості яких ви маєте сумніви.
При найменшій підозрі на ботулізм необхідно терміново звернутися до лікаря!
Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації