Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки й предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій є у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Правила безпеки для уникнення гострих кишкових інфекцій:
- Дотримуйтесь гігієни рук;
- мийте їжу під проточною водою;
- термічно обробляйте їжу;
- не купуйте соленої та в’яленої риби на стихійних ринках;
- не купуйте готову їжу в ятках, які неналежно зберігають продукти;
- зберігайте в холодильнику сирі продукти та приготовлену їжу окремо;
- висушуйте посуд після його миття;
- якщо маєте сумніви в якості води, прокіп’ятіть її;
- вакцинуйтесь.
Симптоми гострої кишкової інфекції: слабкість; підвищення температури; біль у животі; блювота; діарея.
За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Люди старшого віку та діти раннього або дошкільного віку перебувають у групі ризику гострих кишкових інфекцій. Так, у дітей швидко розвивається дегідратація, тож їм обов’язково потрібна допомога лікаря.
Віруси чи бактерії можуть потрапити у харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти чи страви, у якості яких ви впевнені.
Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації