Меню
 
Головна arrow Новини
Чим небезпечні гострі кишкові інфекції?

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки й предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій є у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Правила безпеки для уникнення гострих кишкових інфекцій:

- Дотримуйтесь гігієни рук;

- мийте їжу під проточною водою;

- термічно обробляйте їжу;

- не купуйте соленої та в’яленої риби на стихійних ринках;

- не купуйте готову їжу в ятках, які неналежно зберігають продукти;

- зберігайте в холодильнику сирі продукти та приготовлену їжу окремо;

- висушуйте посуд після його миття;

- якщо маєте сумніви в якості води, прокіп’ятіть її;

- вакцинуйтесь.

Симптоми гострої кишкової інфекції: слабкість; підвищення температури; біль у животі; блювота; діарея.

За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Люди старшого віку та діти раннього або дошкільного віку перебувають у групі ризику гострих кишкових інфекцій. Так, у дітей швидко розвивається дегідратація, тож їм обов’язково потрібна допомога лікаря.

Віруси чи бактерії можуть потрапити у харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти чи страви, у якості яких ви впевнені.

Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc