Кров та її компоненти рятують людські життя: 14 червня – Всесвітній день донора крові.
Те, що переливання крові для порятунку життя людей важко переоцінити – вже давно не є аксіомою. Донорську кров неможливо нічим замінити – не існує ні природних, ні штучних аналогів. Щодня її потребують мільйони людей по всьому світу – породіллі після важких пологів, пацієнти з онкологічними та деякими іншими захворюваннями, постраждалі від нещасних випадків. Також донорська кров необхідна під час оперативних втручань, коли термін рятування життя людини йде на лічені хвилини.
Після повномасштабного вторгнення рф в Україну потреба в донорській крові значно зросла, адже вона потрібна і нашим захисникам та захисницям – поранені не можуть чекати.
Забезпечити достатню кількість крові можна тільки за рахунок її регулярної та безоплатної здачі добровільними донорами. Саме тому, щоб висловити вдячність донорам і закликати людей більш активно здавати кров, ще у 2005 році за згодою міжнародних організацій засновано спеціальне свято – Всесвітній день донора крові, який відзначається 14 червня.
«Сьогодні, у Всесвітній день донора крові, очікуємо у нашому центрі багато бажаючих поділитися своєю кров’ю, – говорить генеральна директорка Чернігівського обласного центру крові Лілія Бузницька. – Донорський внесок має величезне значення для людей, які мають потребу в крові та її компонентах! Кров є джерелом надії для тих, хто потребує термінової медичної допомоги, лікування важких захворювань та поранень! Маємо надію бачити наших донорів на регулярній основі, адже кров потрібна завжди!».
Доречі, донорство корисне не тільки людям, які в майбутньому отримають необхідні компоненти, а й для самих донорів, адже кожен майбутній донор проходить медичне обстеження у лікаря і здає аналізи на рівень гемоглобіну та маркери трансфузійно-тренсмісивних інфекцій, таких як гепатит, сифіліс та ВІЛ.
«Люди, які здають кров, завжди проходять обстеження – це постійний моніторинг здоров’я. Регулярні донації допомагають організму швидше адаптуватися до дефіциту крові. Донори менше хворіють на серцево-судинні захворювання, бо серце працює і судини адаптуються до втрати крові» – наголошує Лілія Бузницька.
Медичні працівники обласного центру крові зазначають, що кожна донація крові тимчасово знижує рівень гемоглобіну у крові — таке «розвантаження» навіть здатне принести користь. Проте, донорам крові особливо важливо споживати достатньо заліза, адже це турбота і про власне здоров’я, і про можливість допомагати іншим.
«Як підвищити рівень заліза? Найліпше залізо засвоюється з продуктів тваринного походження: червоного м’яса, печінки, морепродуктів. Рекордсмени з його вмісту серед рослинної їжі – горіхи, бобові, гречка, чорнослив, курага, листова капуста, морська капуста, кунжут, шпинат, яблука, гранат. Аби залізо якнайкраще засвоювалося, слід доповнювати його вітаміном С, котрий міститься у капусті, цитрусових, кислих ягодах» – розповідають медики центру.
Також вони радять протягом пари годин після їжі не вживати чай або каву. Танін у цих напоях погіршує засвоєння заліза.
Вітаємо зі святом донорів і донорок та закликаємо всіх, хто має можливість, долучатися до цієї справи. Кожна донація – це три врятованих життя: дорослих або дітлахів, цивільних або військових. Ваша кров переможе!
Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації