Меню
 
Головна arrow Новини
Отруєння грибами: як уникнути, виявити та допомогти

Щороку сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, через отруєння грибами. Гриб, яким труяться найчастіше, — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками.

Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. В українських лісах росте багато інших видів отруйних грибів.

Щоб допомогти вам уникнути небезпеки, Центр громадського здоров’я МОЗ України підготував пам’ятку про отруйні гриби. Посилання на неї ви знайдете нижче.

А для початку почитайте правила збору грибів:

- Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;

- Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);

- Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;

- Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;

- Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини.

Як готувати та їсти гриби:

- Гриби слід готувати не пізніше доби з моменту збору;

- Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;

- Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.

Кому слід обмежити вживання грибів:

- діти;

- вагітні;

- літні люди;

- ослаблені люди;

- люди з проблемами травної системи.

Симптоми отруєння:

Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.

Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

- різкий біль у животі;

- головний біль;

- підвищення температури тіла;

- галюцинації;

- холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);

- судоми;

- задуха;

- марення;

- зниження пульсу, запаморочення.

Що робити при отруєнні:

1. негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте: симптоми; причину отруєння; що вже робили для допомоги отруєному.

2. промийте шлунок чистою водою: випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої), викликати блювання; повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.

3. прийміть сорбенти.

4. дотримуйтеся постільного режиму.

Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з буклету ЦГЗ МОЗ України за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7

Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc