Модернізація їдалень та формування здорових харчових звичок: на Чернігівщині триває реформа шкільного харчування
З 2020 року в Україні розпочалась реформа шкільного харчування, ініційована першою леді Оленою Зеленською.
Про те, як триває процес її реалізації в області, розповів начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Юрій Музика під час брифінгу в медіацентрі ОВА.
На Чернігівщині діє Обласна програма реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Вона передбачає збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням, оновлення харчоблоків та їдалень, підготовку фахівців для організації гарячого харчування в закладах загальної середньої освіти, формування в учасників освітнього процесу навичок здорового харчування.
«Робота щодо впровадження реформи триває. Важливо, щоб до зміни підходів до харчування долучились не тільки держава і школа, а й батьки», – наголосив спікер.
Цього місяця у Києві відбувся перший Європейський регіональний саміт шкільного харчування, де Чернігівщина презентувала здобутки та напрацювання.
За словами Юрія Музики, наразі 53% шкіл області працюють в очному форматі (в змішаному – 39%, дистанційно – 8%). Загалом різними видами харчування забезпечені 62,5 тисячі учнів. Гаряче харчування отримують більше 50 тисяч дітей в 312 школах. При цьому понад 36 тисяч учнів пільгових категорій харчуються безкоштовно.
Середня вартість харчування в області становить близько 35 гривень. У більшості шкіл – монопрофільне меню, проте у трьох закладах є можливість обирати з кількох страв. Надалі цю ініціативу планують розширювати.
Один із ключових кроків на шляху втілення реформи – виділення державної субвенції на харчування учнів 1-4 класів Чернігівської області (в розмірі 52,5 млн грн). Крім того, минулого навчального року 33 навчальні заклади з 19 громад області отримали фінансування 30% від вартості щоденних гарячих обідів учнів 1-4 класів від Всесвітньої Продовольчої Програми ООН. Цього року таку допомогу отримують 242 школи у 54 громадах.
Для забезпечення якісним харчуванням важливо здійснити модернізацію харчоблоків. Цьогоріч з державного бюджету на придбання обладнання, створення та модернізацію їдалень у 10 закладах була виділена субвенція у розмірі майже 75 мільйонів гривень.
Ще один актуальний напрям реформування – підвищення кваліфікації кухарів. Наразі за сприяння Швейцарсько-українського проєкту DECIDE тривають роботи щодо створення профорієнтаційного хабу на базі Чернігівського центру професійно-технічної освіти, де матимуть можливість навчатися кухарі навчальних закладів зі всієї області.
Про реалізацію реформи у Корюківському ліцеї №1 розповіла директорка Лариса Лізіна.
Заклад знаходиться в прикордонній зоні, тому освітній процес тут здійснюється у змішаному форматі — втім, учні молодших класів усі навчаються очно. Їдальня закладу була капітально відремонтована під час реконструкції закладу в межах програми «Велике будівництво». Також у межах програми «Спроможна школа для кращих результатів» за рахунок державних субвенцій та співфінансування з місцевого бюджету було закуплено сучасне обладнання для харчоблоку.
В ліцеї організоване гаряче харчування для учнів 1-4 класів за кошти державної субвенції. Кухарі пройшли навчання щодо приготування страв, які включені в меню відповідно до реформи. Потужний генератор забезпечує роботу харчоблоку під час відключень електроенергії, а у разі тривоги школярам фасують страви в бокси, аби вони могли пообідати в укритті.
«У закладі створені всі необхідні умови для приготування страв та харчування. Єдина проблема – це війна. Але дитинство буває лише один раз. А здорове харчування – це запорука здоров’я дітей і майбутнього нашої країни», – акцентувала Лариса Лізіна.
Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації