5 кроків до здорового харчування, щоб наші діти харчувалися краще за нас
Через відсутність здорових харчових звичок значна частина дорослого населення України харчується нераціонально, а це є причиною 20% передчасних смертей у світі.
Овочів і фруктів дорослі споживають у середньому лише по 1,3 і 1,5 порції відповідно замість рекомендованих п’яти порцій овочів і п’яти порцій фруктів на добу. Сіллю та цукром українці та українки навпаки зловживають: середнє споживання солі становить 12,6 г на добу замість максимальних рекомендованих <5 г, а цукру — ?45 грамів замість рекомендованих 25 г.
Щоб уникнути руйнівних харчових звичок, важливо змалечку привчати дітей до здорового харчування. Діти, які правильно харчуються, менше схильні до ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету. Збалансований раціон покращує роботу мозку, підвищує концентрацію та увагу, допомагає краще справлятися зі стресом і запобігає розвитку тривожності та депресії. Здорове харчування — це основа не тільки фізичного, а й психічного добробуту дитини.
Центр громадського здоров'я МОЗ України спільно з обласними Центрами контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) за технічної підтримки бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні в партнерстві з Національною асоціацією громадського харчування запустив освітню ініціативу «П'ять кроків до здорового харчування». Її мета – підвищити обізнаність учасників освітнього процесу про значення здорового харчування для фізичного й психічного розвитку дітей.
Проєкт охопив більш ніж 8000 учнів, 800 освітян і батьків з понад 100 шкіл із семи регіонів України Під час реалізації ініціативи було проведено понад 400 інформаційно-просвітницьких заходів для учнів, педагогів та батьків. Формат заходів був різноманітним і включав вебінари, круглі столи, навчальні лекції, інтерактивні уроки та практичні заняття.
Особлива увага приділялася поясненню принципів здорового харчування та ролі збалансованого раціону для підтримки гарного самопочуття, фізичної активності та досягнення успіхів у навчанні. Заходи проводилися як для окремих класів, так і для ширшої шкільної спільноти.
Найактивніші учні були відзначені заохочувальними подарунками та подяками від організаторів ініціативи на знак вдячності за їхню залученість та старанність.
Програма «П'ять кроків до здорового харчування» була ініційована в межах реформи шкільного харчування, розпочатої за Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року, яким було ухвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року.
Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації