Меню
 
Головна arrow Новини
«Рак шлунку – це виклик, але його можна здолати, якщо діяти вчасно» – лікар хірург-онколог Олег Матвійчук

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі діагностують близько 1 мільйона нових випадків раку шлунку, а смертність від нього становить понад 700 тисяч осіб на рік. В Україні ця патологія займає п’яте місце серед усіх онкологічних захворювань. Щороку понад 10 тисяч українців стикаються з цим діагнозом, причому найчастіше – чоловіки віком від 50 до 70 років. Однак останнім часом тривожною тенденцією є «омолодження» цієї хвороби.

«Рак шлунку – це підступна хвороба, яка нерідко ховається за звичайним дискомфортом у животі чи втомою. Його ще називають «мовчазним убивцею», адже на ранніх стадіях захворювання часто не дає про себе знати. Проте своєчасна діагностика та правильне лікування можуть врятувати життя», – говорить лікар хірург-онколог відділення онкологічної хірургії, урології та трансплантації КНП «Чернігівський медичний центр сучасної онкології» ЧОР Олег Матвійчук.

Що ж штовхає клітини шлунку до злоякісного переродження?

Основними факторами ризику, за словами Олега Матвійчука, є:

- Хелікобактерна інфекція (Helicobacterpylori) – бактерія, що може жити в шлунку роками, провокуючи хронічне запалення і підвищуючи ризик розвитку раку у 3–6разів.

- Нездорове харчування – надмірне споживання солі, копченостей, смажених та консервованих продуктів.

- Паління та алкоголь, що подвоюють ризик захворювання.

- Генетична схильність – якщо у родині були випадки раку шлунку, ризик підвищується у 2–3 рази.

- Хронічні захворювання шлунку, такі як атрофічний гастрит, поліпи чи тривала виразка.

«На ранніх стадіях рак шлунку поводиться тихо й непомітно, – говорить хірург-онколог. – Проте, з розвитком пухлини можуть з’явитися такі тривожні ознаки, як: тяжкість та дискомфорт у верхній частині живота, які не зникають після їжі; втрата апетиту та значне зниження ваги без видимої причини; нудота, блювання, інколи з домішками крові; загальна слабкість, швидка втомлюваність; відчуття швидкого насичення навіть після невеликої кількості їжі».

Фахівець наголошує, що у боротьбі з раком шлунку важливо не зволікати. Якщо з’явилися підозрілі симптоми, необхідно якомога скоріше звернутися до лікаря.

Зупинився лікар і на основних методах діагностики: «Фіброгастроскопія з біопсією – «золотий стандарт», що дозволяє побачити новоутворення та взяти зразок тканини для патогістологічного аналізу. УЗД органів черевної порожнини може виявити наявність ускладнень. КТ або МРТ – дозволяють детально оцінити поширення пухлинного процесу, стан лімфатичних вузлів та наявність метастазів. Аналіз крові на онкомаркери, такі як СА 72-4».

Основними методами лікування є:

- Хірургічне втручання – видалення частини або всього шлунку (гастректомія). На ранніх стадіях це дає шанс на повне одужання.

- Хіміотерапія – для знищення ракових клітин та запобігання їхньому подальшому росту. Її призначають як до операції (неоад’ювантна), так і після (ад’ювантна).

- Променева терапія – використовується як допоміжний метод.

«Профілактика – ключ до здоров’я. Щоб знизити ризик розвитку цієї небезпечної хвороби, варто: обирати здорове харчування: більше овочів, фруктів, злакових та менше солі й консервантів; відмовитися від паління та надмірного вживання алкоголю; своєчасно лікувати хелікобактерну інфекцію та регулярно проходити медичні огляди, особливо якщо є спадкова схильність або хронічні захворювання шлунку, – зазначає Олег Матвійчук. – Рак шлунку – це виклик, але його можна здолати, якщо діяти вчасно. Слідкуйте за своїм здоров’ям, не ігноруйте тривожні сигнали та пам’ятайте: чим раніше виявлена хвороба, тим більше шансів на повне одужання. Життя – це найцінніший скарб, то ж бережіть його!».

Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc