В Чернігівському пологовому будинку навчали вагітних правильному та корисному харчуванню
Чернігівський пологовий будинок має довгу і яскраву історію з 1963 року. Кількість ліжок то скорочували, то знову збільшували. Сьогодні він є медичним закладом вищої акредитаційної категорії, який надає кваліфіковану акушерську та гінекологічну допомогу жінкам, вагітним, роділлям, породіллям та новонародженим не тільки міста Чернігова, але й всім районам області.
На базі пологового будинку створені і працюють обласні центри: первинної реанімації новонароджених; по підтримці розширеної ініціативи «Лікарня доброзичлива до дитини»; по підготовці лікарів УЗД з питань пренатальної діагностики плоду; планування сім’ї та статевого виховання підлітків.
Для майбутніх мам, в Школі Відповідального Батьківства пологового будинку фахівці проводять різноманітні заняття та лекції. З нагоди Всесвітнього дня здоров’я медичний персонал закладу разом з лікаркою з гігієни харчування Чернігівського міськрайонного відділу ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» провели для вагітних лекцію «Харчування вагітних жінок».
Завдяки заходу, майбутні матусі дізналися про особливості харчування в кожному триместрі вагітності, оптимальну калорійність раціону, корисні та небажані продукти для вживання.
«Під час вагітності зростає потреба у вітамінах та мінералах, які відіграють ключову роль у розвитку дитини. Раціональне харчування – одна з найважливіших умов сприятливого перебігу вагітності, пологів, розвитку плоду, грає важливу роль в профілактиці анемії, затримки розвитку плода, порушень пологової діяльності, – говорить в.о. генерального директора Чернігівського пологового будинку Галина Леник. – Майбутнім мамам важливо знати в яких продуктах харчування можна знайти необхідні вітаміни та мінерали».
Під час лекції, вагітні жінки Чернігова дізналися, що Фолієва кислота потрібна для профілактики вад нервової трубки (шпинат, броколі, бобові), Кальцій – для формування кісткової тканини (молочні продукти, кунжут, броколі), Залізо – для профілактики анемії (м’ясо, гречка, печінка, шпинат), Йод – для підтримки функції щитоподібної залози (йодована сіль, морепродукти), а Вітамін D – для засвоєння кальцію та зміцнення імунітету (сонячне світло, жирна риба, добавки).
Також лікарі наголосили, що не менш важливою в раціоні вагітної є вода, адже вона підтримує об’єм крові та кровопостачання плаценти, допомагає виводити токсини й запобігає закрепам, зменшує ризик набряків і перегрівання. Добова норма вживання чистої води (без урахування чаю, супів тощо) складає 1,5–2 л.
Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації