Меню
 
Головна arrow Новини
З потеплінням ризик ботулізму зростає – як уберегтися

З приходом теплих днів багато хто планує пікніки, відпочинок на природі чи подорожі. Проте варто бути особливо обачними з продуктами домашнього виробництва – домашніми паштетами, в’яленою рибою, м’ясом й консервацією. В Україні зафіксовано зростання кількості випадків підозри на ботулізм.

Ситуація у 2025 році

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України протягом 2025 року в Україні з підозрою на ботулізм до медзакладів звернулося 26 людей (з них в 1 людини діагноз не підтвердився). Пацієнтів госпіталізували у Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Львівській, Одеській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Київській областях та у Києві. Усі отримують необхідну медичну допомогу.

Із потеплінням кількість випадків хвороби зростає: лише у квітні з підозрою на ботулізм зафіксували 15 випадків.

Причиною хвороби в більшості випадків стали продукти домашнього виробництва – домашні м’ясні консерви, в’ялена риба та м’ясо.

У всіх областях України наявні запаси протиботулінічної сироватки, однак найкраща профілактика – це обережність і поінформованість.

Що таке ботулізм?

Ботулізм – це важке харчове отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum. Найчастіше цей токсин утворюється в умовах недотримання технологій приготування продуктів, особливо під час домашнього консервування чи ферментації.

Найнебезпечнішими продуктами є:

- Домашні консерви з м’яса, риби, грибів або овочів

- В’ялена або копчена риба, виготовлена без дотримання санітарних норм

- Домашні паштети та ковбаси

Як діє токсин?

Ботулотоксин блокує передачу сигналів до м’язів, що викликає їхній параліч. Чим більше токсину потрапило в організм, тим важчими будуть симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може загинути без своєчасної медичної допомоги.

Основні симптоми ботулізму

Перші прояви виникають зазвичай протягом 12–36 годин після вживання зараженої їжі:

- М’язова слабкість, утруднене дихання

- Відчутна сухість у роті

- Погіршення зору: «туман», сітка або двоїння перед очима

Як убезпечити себе та близьких?

1. Відмовтеся від домашніх м’ясних консервів, паштетів, в’яленої та копченої риби невідомого походження.

2. Вибирайте лише сертифіковану продукцію.

3. Зберігайте м’ясні та рибні продукти обов’язково в холодильнику.

Якщо ви підозрюєте ботулізм:

- Не зволікайте – негайно зверніться до лікаря.

- Повідомте медиків про можливе вживання домашніх консервів або риби.

- Не займайтеся самолікуванням.

Поширюйте цю інформацію серед друзів і рідних – це може врятувати життя!

Офіційний сайт Управління охорони здоров'я Чернігівської обласної державної адміністрації

Copyright © 2008 adprinc